Opdracht omschrijving: Arat werd aangesteld voor de opmaak van het masterplan voor de begraafplaatsen in Herentals, waaronder die in Bosbergen, Noorderwijk en Morkhoven.
Locatie: Herentals, Noorderwijk en Morkhoven
Type: Begraafplaatsen
Periode: 2022 - 2023
Korte beschrijving: ARAT ontwikkelde een toekomstvisie voor de herinrichting, het beheer en het gebruik van de drie begraafplaatsen in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk. Doel is om deze locaties geleidelijk te laten evolueren naar groene parkbegraafplaatsen, waarbij respect voor de functie als herdenkingsplek centraal staat.
Hoewel vergroening en aangepast beheer een belangrijke rol spelen, blijven de begraafplaatsen in de eerste plaats een plek van herdenking en gemeenschapsverbondenheid. Ze vormen een essentieel onderdeel van het collectieve geheugen. Het is dan ook niet de bedoeling deze om te vormen tot een openbaar park of ontmoetingsplek. Door subtiele ingrepen wordt de unieke sfeer – de genius loci – versterkt en behouden. Misschien kunnen we daarom beter spreken van een ‘rouwlandschap’: een serene omgeving waar iedereen, volgens eigen traditie en op eigen manier, een dierbare kan herdenken.
Opdracht omschrijving: Arat werd aangesteld voor de opmaak van de herbestemmingstudie voor het fundatiehuis van het begijnhof in Herentals.
Locatie: Herentals
Type: Fundatiehuis, begijnhof
Periode: 2023
Korte beschrijving: Het fundatiehuis werd in 1657 gesticht als gemeenschapshuis voor negen begijnen, op initiatief van priester Philip van Hulsen en juffrouw Cornelia van den Casteele. In 1933 stond het pand leeg en werd overwogen het in te richten als museum voor oudheden, maar dit plan ging niet door. Jarenlang diende het als opslagruimte, tot het in 1982 werd gerestaureerd onder leiding van architect Paul Bellemans. Tussen 1986 en 1993 was hier tijdelijk het Stadsarchief gevestigd. Sindsdien wordt het gebouw gebruikt als vergaderruimte voor verenigingen. ARAT architecten werd aangesteld om de herbestemmingsmogelijkheden van dit uniek 17de-eeuws pand te onderzoeken.
Opdracht omschrijving: Arat in samenwerking met Import.Export Architecture en studiebureau Ars Horti werden aangesteld voor de opmaak van een beeldkwaliteitsplan voor het stadshart Aalst en ontwerpend onderzoek voor de Pupillensite.
Locatie: Aalst
Periode: in uitvoering
Korte beschrijving: De studie is een integrale onderzoek waar een visie voor de toekomstige inrichting van het stadshart van Aalst centraal staat. Het onderzoeksgebied is het historisch centrum van Aalst binnen de verdwenen stadsomwalling op linker- en rechteroever. De studie werd vanuit verschillende standpunten bestudeerd, vanuit erfgoedanalyse (ARAT), vanuit landschappelijke analyse (Ars Horti) en vanuit stedenbouwkundige analyse (Import.export architectuur).
Concreet voerde ARAT een bouwhistorische studie en erfgoedwaardebepaling uit voor het volledige stadshart van Aalst. Dit werd vertaald in stratenatlas (inventaris per straat), analyse van het bouwbestand met bouwchronologiekaart en aanvulling van de erfgoedinventaris. De grondige inventarisatie van het erfgoed en landschap vormt de essentie van de stedenbouwkundige en concluderende beschouwingen, met de bedoeling een evenwicht te bereiken in het behoud en de duurzame evolutie van de stad en haar imago.
In voorbereiding op het ontwerpend onderzoek voor de Pupillensite voerde ARAT ook een bouwhistorische studie en erfgoedwaardebepaling uit op micro-schaal voor de Pupillensite, Graanmarkt, stadhuiscomplex, Zwart Zusterklooster en Hotel van Langenhove, inclusief interieurs.
Opdracht omschrijving: Arat werd aangesteld voor de opmaak van de herbestemmingstudie voor de muziekschool in Herentals. In 2018 stelde ARAT ook het beheersplan op voor dit beschermde monument.
Locatie: Herentals
Type: muziekschool, lagere school
Periode: 2023
Korte beschrijving: De voormalige gemeentelijke jongensschool, gebouwd in 1882 naar een ontwerp van provinciaal bouwmeester P.J. Taeymans, is een representatief voorbeeld van typisch laat-19de-eeuws schoolgebouw, waarbij men meer aandacht schonk aan goede verlichting, verluchting en hygiëne. Het schoolgebouw, met zijn kenmerkende U-vormige plattegrond en klassenvleugels haaks op de hoofdvleugel, is grotendeels intact bewaard. Sinds 1970-1971 was het beschermde monument in gebruik als stedelijke muziekacademie, maar door de recente verhuis van de academie komt het pand vrij voor een nieuwe bestemming. ARAT architecten werd aangesteld om de herbestemmingsmogelijkheden van de voormalige jongensschool te onderzoeken.
Opdracht omschrijving: Arat in samenwerking met Import.Export Architecture en value partners werden aangesteld voor de studie en opmaak van het masterplan cultuursite Kerkplein en Torenstraat in Lokeren.
Locatie: Lokeren
Periode: 2023 - 2024
Korte beschrijving: Deze studie is een integraal onderzoek naar de toekomstige inrichting van de cultuursite in Lokeren, gelegen aan het Kerkplein en de Torenstraat. Het projectgebied omvat de dekenijwoning, het archiefgebouw, de bibliotheek en de twee cultuurgebouwen, evenals de omliggende omgeving, waaronder het Kerkplein en de Dekenijtuin zijn inbegrepen.
Concreet voerde ARAT een bouwhistorisch onderzoek uit naar de verschillende entiteiten binnen de site en stelde een erfgoedwaardebepaling op voor elk afzonderlijk onderdeel.
Opdracht omschrijving: Arat werd aangesteld voor de opmaak van de herbestemmingstudie voor het begijnhofmuseum in Herentals (begijnhofwoningen nr. 12, 13 en 14).
Locatie: Herentals
Type: begijnhof
Periode: 2023
Korte beschrijving: ARAT architecten onderzocht de herbestemmingsmogelijkheden van het Begijnhofmuseum, gehuisvest in de historische panden aan het Begijnhof nrs. 12, 13 en 14. Deze gebouwen hebben een rijke geschiedenis en zijn door de eeuwen heen nauw met elkaar verweven.
Huis nr. 14, een 17de-eeuwse begijnhofwoning in traditionele bak- en zandsteenstijl, stond oorspronkelijk los van de andere panden. In 1715 werden twee aangrenzende woningen afgebroken voor de bouw van een nieuw convent, dat vanaf 1801 dienstdeed als infirmerie (nr. 13) en onderdak bood aan bejaarde, zieke en behoeftige begijnen. Het gildehuis (nr. 12), gebouwd in 1713, was korte tijd verbonden met het convent en kende door de jaren heen verschillende eigenaars en functies.
In 1879 werd begijnhofwoning nr. 14 bij de infirmerie gevoegd, waardoor de twee panden fysiek met elkaar verbonden werden. Sinds 1974 is de Sint-Sebastiaansgilde gevestigd in nr. 12. Tussen 1982 en 1984 werd de voormalige infirmerie herbestemd tot het Begijnhofmuseum. Het museum is sinds 2023 definitief gesloten waardoor het een nieuwe invulling zoekt.
Opdracht omschrijving: Arat werd aangesteld voor de opmaak van de herbestemmingsstudie van het Besloten hof van de Norbertinessenklooster in Herentals.
Locatie: Herentals
Periode: in uitvoering
Korte beschrijving: Het onderzoeksgebied is een zone afgebakend door de Nonnenstraat, Bovenrij, Lantaarnpad en Nonnenvest. Het deels ommuurd gebouwencomplex is samengesteld uit traditionele, neotraditionele en recentere klooster- en schoolvleugels. De oudste gebouwen zijn geschikt rondom twee binnentuinen en leunt ten zuidwesten aan een grote tuin. De herbestemmingsstudie beperkt zich tot het voormalige kloostergebouw: het centrale gebouwencomplex rondom de twee binnenkoeren.
De geschiedenis van het besloten hof gaat terug tot 1410, toen Aert van Craeyenhem het Norbertinessenklooster stichtte. klooster beleefde echter een bewogen geschiedenis, waarbij de kloostergebouwen meermaals afbrandde in het begin van de 16de eeuw, en kort daarop geplunderd werden tijdens de woelige periode van de Geuzen en de Tachtigjarige oorlog. De historische waarde ligt nog in haar duidelijke herkenbare structuur als gesloten Norbertinessenklooster, met nog enkele 15de -eeuwse restanten (kloosterkerk) en gaaf bewaarde 17de-eeuwse traditionele relicten, zoals de hoofdvleugel (het convent) en vleugels rondom de eerste binnenkoer. De kloosterorde werd opgeheven onder keizer Jozef II. De Franciscaner Penitentinnen zorgden voor een heropleving in het Besloten hof toen zij zich hier in 1836 vestigden. Onder hun verkreeg in de 19de-eeuw het gebouwenbestand grotendeels haar huidige vorm. Vleugels werden verbouwd, verhoogd en uitgebreid onder de Franciscaner Penitentinnen. De oude kapel wel grotendeels afgebroken en vervangen met een nieuwe neogotische kapel. De bovenverdieping van de kloostergebouwen rondom de eerste binnenkoer werden opgehoogd in traditionele stijl. Onder impuls van de school werd in de 20ste eeuw de site verder uitgebreid.
Opdracht omschrijving: Herinrichting van begraafplaats tot stiltepark.
Locatie: Weerde, Zemst
Type: Begraafplaats
Periode: 2024
Korte beschrijving: ARAT Architecten werden aangesteld voor het ontwerp en de herinrichting van de begraafplaats in Weerde tot een stiltepark.
Opdracht omschrijving: ARAT architecten kreeg de opdracht om een herbestemmingsstudie op te maken voor het voormalige Augustijnenklooster in Herentals.
Locatie: Herentals
Type: Openbaar gebouw, klooster
Periode: 2023
Korte beschrijving: ARAT architecten onderzocht de herbestemmingsmogelijkheden van dit uniek 17de-eeuws pand, sinds 1993 in gebruik als stadsarchief van Herentals. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als infirmerie binnen het voormalige Augustijnenklooster, dat ooit het volledige bouwblok tussen de Augustijnenlaan, Fraikinstraat, Begijnenstraat en het Begijnhof besloeg. Vandaag de dag is de infirmerie een van de laatste tastbare restanten van dit kloostercomplex. Met de geplande verhuis van het stadsarchief komt het pand vrij voor een nieuwe invulling.